Július elejétől szüretelik a szabadföldi dinnyéket a hazai földeken a gazdák, így hamarosan ezek a gyümölcsök is megjelennek majd a boltok polcain.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a kezdeti időjárási nehézségek ellenére idén is kiváló minőségű görög- és sárgadinnyéből válogathatnak a fogyasztók.
Mindent a dinnyéről: Így ellenőrizd az érettséget és a frissességet a piacon
Hamarosan beköszönt a dinnyeszezon - a fóliás sárgadinnye már kapható a piacokon, és a hazai görögdinnye is hamarosan beérik. Különféle módszerek léteznek arra, hogy a vásárló megállapítsa, kellőképpen érett -e a dinnye - a kopogtatás azonban nem feltétlenül célravezető, mert a kongó hang félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.
A dinnye érettségét a héj is megmutatja
Vannak azonban olyan jelek, amelyekből kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére. A csíkos héjúak érettségét a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín jelzi. A tárolási körülményeket is érdemes vizsgálni a vásárlás előtt: a nagy rakásba halmozott dinnyék közül az alul lévők megsérülhetnek, és könnyen romlásnak indulhatnak. Ha a dinnyét tűző napon tárolják, az se ideális, mert a kánikulában felmelegedett gyümölcs gyorsabban megromlik.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az árusítás során a megfelelő élelmiszerbiztonság fontosságára hívja fel a figyelmet. Ha például az árus felezve kínálja a dinnyét, nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása.
Darabolva - azaz kizárólag félbevágva, esetleg negyedelve - értékesítés esetén első lépésként a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni. A felületet, ahol a darabolás történik, minden újabb dinnye felvágása előtt tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Szintén folyamatosan tisztán kell tartani a felvágáshoz használt kést is, és a kézmosás is kötelező - hívja fel a figyelmet a szabályokra a hatóság.
Fontos tudni azt is, hogy a dinnyét csak felezni, vagy negyedelni szabad, és a felvágást követően azonnal be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába. Ha a hűtés nem megoldott, akkor a felvágott dinnyéket másnapra eltenni tilos. A fogyasztóvédelmi hatóság minden évben kiemelt figyelmet fordít az ellenőrzésre.
Hazánkban egyébként továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnye a legnépszerűbb. A Nébih ajánlása szerint azonban érdemes megkóstolni más fajtákat is: a hosszúkás formájúakat, az egyszínűeket, a sárga héjúakat, illetve belűeket, vagy a „magnélkülieket” is.
forrás: BAMA.hu, tveger.hu
Megjegyzés küldése