Eger belvárosától északkeletre csaknem szigetszerűen emelkedik ki a környezetéből a Nagy-Eged hegy, melynek képe éppúgy összeforrt a várossal, mint a minaret vagy a templomok tornyai és lankáinak látványa minden hazatérő egrinek megdobogtatja a szívét.
Hogy jutunk fel?
Az 536 m magas Nagy-Egedre érdemes túrázni, ugyanis tetejéről páratlan panoráma nyílik Egerre és a Bükkre, de tiszta időben láthatjuk a Mátrát és akár a Tisza-tó csillogó víztükrét is. Ha a túra mellett döntünk, akkor az Egervár vasúti megállótól induló piros sáv turistajelzésen, mintegy 5 kilométer gyaloglás és majd 400 méter szintemelkedés leküzdése után szűk 2 óra alatt elérjük az Eged-hegy tetejét. Bárki könnyedén teljesíteni tudja ezt a túrát, legfeljebb este már nem lesz gondja az elalvással. Az útvonal jól járható, de vannak benne köves, esős időben csúszós-sáros szakaszok. Túrázási tapasztalat nem szükséges, de megfelelő lábbeli használata erősen ajánlott.
Ha esetleg valaki mégis úgy érzi, hogy sok az oda-vissza, összesen 10 kilométer és kicsit rövidebb úton szeretne feljutni az Egedre, annak sem kell elkeserednie, ugyanis a Noszvaj felé közlekedő autóbuszokkal a Csomóstanya elnevezésű megállóig – azaz az Eged-hegy aljáig – el lehet utazni és innen már csupán 2 kilométer a hegy teteje. Természetesen itt visszafelé is van egy megálló, így nem kell Egerig elgyalogolni, de ez esetben jó előre tájékozódjunk a menetrenddel kapcsolatban, ugyanis hétvégente csupán óránként járnak erre a buszok.
Hazánk legmagasabban fekvő szőlő-termőterülete
Az Eged jelentős természetvédelmi szempontból és mivel átmeneti terület az Alföld és a Bükk között, így rendkívül fajgazdag. Számos olyan állat, illetve növényfaj is található, mely a mediterrán, illetve a szubmediterrán területen honos. A hegyre felvezető út a Bükk egyik legvarázslatosabb karsztbokorerdejébe vezet, mely ősszel, a narancsillatú cserszömörcének köszönhetően tűzvörösen „izzik”.
Hasonlóan szép látványt nyújt ősszel a hegy déli oldalán felkapaszkodó szőlők rengetege is, mely az ország legmagasabban fekvő szőlő-termőterülete. A hegy az egri borászok szerint hazánk legjobb szőlő-termőterülete: ideális a dőlése és a napsugarak beesési szöge közelít a merőlegeshez. Az itt termelt borok karaktere ezen okok és a hegy mészkő alapkőzete miatt nagyban különbözik a borvidék más boraitól. Higgyünk az egri borászoknak és kóstoljunk a Nagy-Egedről származó borokat.
Hasznos tanácsok túrázóknak!Vigyünk magunkkal ivóvizet, megfelelő öltözéket.Ha tehetjük, mindig vigyünk magunkkal mobiltelefont.A jelzett turistaútról ne térjünk le!Hosszabb túra esetén hallgassuk meg az időjárás előrejelzést.Sötétedés előtt ne induljunk hosszabb útra, az indulás és érkezés idejét előre tervezzük meg!
Forrás: visiteger.com
Megjegyzés küldése