0

A nyári szezonhoz a menta, a hárs és a levendula passzolnak, az őszi szezon favorit fűszerei többek között a kardamom, a zsálya, a csillagánizs és a fahéj, melyek amellett, hogy kiváló ételízesítők, a lelkünkre és az idegeinkre is nyugtató hatással lehetnek, mi több, jobb kedvre derítenek. Nézzük, miben rejlik az említett fűszerek szuperereje!

Ha ősz, akkor sütőtök, füge, alma, dió, szőlő és gesztenye. Ezeket önmagában is élmény elfogyasztani, de készíthetünk belőlük különféle leveseket, desszerteket és italokat, amiket ízlés szerint fűszerezhetünk. De melyik az a 4 különleges őszi fűszer, amely a legjobban passzol hozzájuk, és amelyek melegséget, harmóniát teremtenek a lelkünkben? 

Fűszerek, amik nélkülözhetetlenek ősszel
Fotó: Krzysztof Slusarczyk / Shutterstock
Kardamom: az életelixír-fűszer

Kardamom
Fotó: Mayur_Mehta / Shutterstock
Sós és édes ételekbe egyaránt csempészhetünk ebből az egzotikus színű és ízű fűszerből, az indiai konyha egyik legfontosabb alapanyagából. Számos emésztési zavarra jótékony hatással lehet, még kellemetlen leheletünket is megszünteti. Gazdag antioxidánsokban, serkenti az anyagcserét, ez utóbbi miatt pedig akár még a fogyókúránkat is támogathatja. 

Elősegíti a pozitív tulajdonságok és érzelmek kibontakozását, az indiaiak szerint pedig megsokszorozza a bennünk szunnyadó életerőt, ezért alkalmazható kiegészítő terápiaként depresszió esetén is. 

Zsálya, a hosszú élet fűszere

Zsálya
Fotó: teatian / Shutterstock
Az ókori rómaiak a bölcsesség és a hosszú élet fűszerének tartották, manapság azonban kevésbé népszerű, legalábbis hazánkban (méltatlanul) mellőzött ételízesítő. Áztathatjuk olívaolajban, amivel aztán meglocsolhatjuk a salátánkat, szárított zsályát pedig szórhatunk a paradicsomos ételekhez, rizottókhoz, levesekhez és sült húsokhoz. Erős íze miatt érdemes csínján bánni az adagolással. Egészségügyi előnyei közül érdemes megemlíteni az gyulladáscsökkentő és idegnyugtató hatását, javíthatja a memóriát és kedélyjavító hatással is rendelkezik. 

Csillagánizs, az aromaterápiák kardinális fűszere

Csillagánizs
Fotó: Jose Felix Rodriguez / Shutterstock
Ez a különleges, aromás fűszer a keleti konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. Gyógyhatásai miatt (antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaellenes) előszeretettel alkalmazzák Kínában és Indiában is, Európában gyógyteákat, likőröket és desszerteket ízesítsenek vele. Nem tévesztendő össze az egyszerű ánizzsal. 

Maga a fűszer és a belőle készült illóolaj nyugtató hatású, épp ezért gyakran alkalmazzák aromaterápiában. 

A csillagánizs intenzív aromája miatt jól illik süteményekbe, például mézeskalácsba, muffinba vagy gyümölcskenyérbe, de házi fűszerkeverékhez is felhasználhatjuk. Különleges ízt ad a  forralt bornak, a chai teának és a mézes teának, és bátran ízesíthetjük vele házi kompótjainkat, lekvárainkat is.

Fahéj − Ne várj vele télig!

Fahéj
Fotó: Nataly Studio / Shutterstock
Egyáltalán nem szükséges karácsonyig várni, hogy érezhessük a fahéj izgalmas illatát. Ezt a markáns fűszert használhatjuk a kávénkba, a kakaónkba és számos édességbe, nem mellesleg a fahéj az egészségünkre is szuper hatással van. Régen a  rómaiak úgy hitték, hogy tökéletesen alkalmas a lélek egyensúlyának visszaállítására, és tapasztalták, hogy jótékonyan hat az emésztőrendszerre, támogatja az érrendszert, képes csökkenteni az édesség iránti erős sóvárgást, de jól jöhet akkor is, ha a vércukorszintünkkel van probléma. Illata és íze csökkentheti a stresszt, a szorongást, valamint javítja a hangulatot, és segíthet az ellazulásban. 

Az összeállítás eredeti helye, forrása:  - ORIGO

Megjegyzés küldése

 
Top