0

Negyed ötöt üt az óra, már két óra sincs hátra, hogy elkezdődjön az Egri Csillagok Népdalkör fennállásának 45. évfordulójára rendezett jubileumi gálaest a Hotel Eger&Parkban.

Nagy a sürgés-forgás, az egész épületben nyüzsögnek a magyar hagyományőrző asszonyok. Érkezik F. Molnár Gabriella népzenegyűjtő, az ünnepelt csoport vezetője.

A népdalkör 1972-ben alakult. Vass Lajos zeneszerző, népzenekutató egyénisége sokban hozzájárult a létrejöttéhez. A Magyar Televízió Röpülj páva! című vetélkedőjének szervezőjeként nagy hatással volt a népzene kedvelőire.

Sorjában alakultak a népdalkörök akkoriban. Így jött létre ez a csoport is – meséli a foglalkozása iránt igazán elhivatott Gabriella, aki mást is ünnepel: 35 éve annak, hogy a pályára lépett. Azóta gyűjti a népdalokat, népdalkört vezet. Dr. Rajeczky Benjámin elismert népzenekutatónak köszönheti a hivatását, akivel még Pásztón ismerkedett meg, s kiderült, mindketten egriek.

Egert és Pásztót óriási híd köti össze: a népzenei értékeké. A gálaesten egyébként egyúttal Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulójára, továbbá Rajeczky Benjáminra emlékezünk – fűzi hozzá.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top