0

Néhány hete elkezdődött a minaret felújítása Egerben, azóta már számos munkálat megvalósult, de jócskán maradt még tennivaló.

Ellátogattunk a helyszínre, és utánajártunk, mit foglal magában a rekonstrukció.

Nemrég döntött úgy a minaret felett tulajdonosi jogot gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., hogy nem halasztható tovább a műemlék felújítása, annak állapota kritikussá vált. Így idén végre elkezdődtek az évtizedek óta halasztott felújítási munkálatok, elsőként két ütemben újul meg a minaret, de később egy harmadik ütem megvalósítását is tervezik.

Botos Judit, a munkálatokat felügyelő generál- és építész tervező elmondta, már 1999-ben megállapította egy szakértői csoport, hogy fel kell újítani az épületet, ám akkor forráshiány miatt ez nem valósulhatott meg. Ezt követően a szakértők többször is jelezték aggályaikat a tulajdonos felé, ám végül csak most sikerült pénzt találni az azóta már jóval rosszabb állapotba került műemlék felújítására.

– A fő problémát az okozza, hogy a 40 méter magas épületnek az évek során meggyengült az alapozása, valamint a korábban megerősítés céljából épített belső betongyűrű miatt a minaret építőköveit alkotó tufa nem tudott megfelelően szellőzni, bevizesedett, és ettől sok helyen szétmállott. Emiatt több borítókő is leesett a toronyról, ám ezeket nem megfelelő technikával helyezték vissza, ami gátolta a megmaradt szellőzést is, így még tovább romlott a tufakövek állapota. Az alap megerősítése mellett ezt is szeretnénk helyrehozni – árulta el Botos Judit.

Fodor László okleveles építőmérnök, tartószerkezeti vezetőtervező már hosszú évek óta figyelemmel kíséri a minaret állapotát, a jelenlegi felújítási munkálatokat statikusként felügyeli. Elárulta, jelenleg az épület megtámasztását készítik elő, a komolyabb munkálatok csak ezt követően kezdődhetnek.

Fotó: Berán Dániel

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top