0
Három napot töltöttünk az ünnepek alatt Noszvajon, de először minden tervünket elmosta az eső, majd a sár. Nagy szerencsénkre azonban a faluban létezik egy Meseút, az egri városnézést pedig a „Tied a város”-könyvecskével tettük, ha nem is feledhetetlenné – ami csak az időjárás miatt volt így –, de legalábbis emlékezetessé.

Hogyan lehet a városnézést vagy éppen a túrát izgalmassá tenni a gyerekeknek? Hogyan lehet elkerülni a folyamatos nyafogást, miközben a felnőttek is élvezik a kikapcsolódást? Természetesen mesével és mindenféle, gyerekszemmel is érdekes akcióval!


Mert ha a gyerekeknek szervezzük a sétát, túrát, de mi is élvezni akarjuk, s nem a nyűgösködést hallgatni egész végig, akkor azért tenni kell. Egy kis előzetes olvasással, térképböngészéssel a kirándulást remekül össze lehet kötni valamilyen mesével, hiszen mind az erdő, mind a város tele van rejtélyes és izgalmas történetetekkel.

 Néha azonban nincs idő, lehetőség vagy éppen kedv és energia arra, hogy kellőképpen felkészüljünk – ez történt velünk is jelen esetben, ami az ünnepi készülődés mellett talán elfogadható. Szerencsére egyre több kiadvány és program várja a mesés lelkű kalandorokat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt, hogy felfedezzenek egy-egy várost vagy tájegységet.


Mi is jártunk már a pesti belvárosban oroszlánlesen, s tervezünk a gyerekekkel kincskereső játékot is. Noszvajon erdei túrával nem számoltunk, maradt tehát a falu és Eger meglátogatása. És hatalmas szerencsénkre itt jött velünk szembe a kultúrAktív Egyesület városismereti kiadványsorozata és a noszvaji Meseút.

TÚRACIPELLŐ

Szöveg és fotók: Szigeti-Böröcz Ferenc

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: turistamagazin.hu

Megjegyzés küldése

 
Top