0

A templom különlegessége az, hogy a két torony közötti homlokzat nem egyenes, mint a többi magyar barokk templomoknál, hanem enyhén ívelt.

A templom védőszentje Páduai Szent Antal, tiszteletére szentelte fel Batthyány Ignác püspök 1773-ban. A terveket Kilian Ignaz Dietzenhofer, a művészeti terveket Gerl Mátyás készítette. Az építőmesterek egriek voltak, Falk János és Nietschmann János.

A főhomlokzatra 1771-ben helyezték el Szent Antal óriási méretű szobrát, amit demjéni kőből faragtak. Amint belépünk a templomba, feltűnik, hogy a két hátsó mellékoltár festett, mert az eredeti az 1827-es tűzvészben megsemmisült.  Szent Flórián páncélos katonai öltözékben (tűzoltók védőszentje) a lángoló tetőszerkezetű Minorita templom és rendház emlékeztet bennünket a tűzvészre. A főhajó háromszakaszos, a szentély egyszakaszos, vörösmárvány lépcsővel megemelt.

A főoltár szürke tárkányi márványból készült. Szent Bonaventura és Szent Ágoston szobrát Hebenstreit József pesti szobrász készítette. A főoltárkép: Szent Antal előtt megjelenik Szűz Mária, Kracker János Lukács alkotása. (1771)

A mennyezet-képek jeleneteket ábrázolnak Szent Antal életéből, a pozsonyi Raindl Márton munkája. Szt. Antal csodája, Szt. Antal karján Jézussal, Szt. Antal a halaknak prédikál, Szt. Antal halála. Mellékoltárok: Szent kereszt oltár, Fájdalmas Szűz oltár, Nepomuki Szent János oltár, Szent Anna oltár, Szent József oltár, Szent Flórián oltár.

A templom szépségét fokozzák a gyönyörűen faragott tölgyfa padok, amelyből nem lehet két egyformát látni. 1769-70-ben készültek.

forrás: esolivia.hupont.hu

Megjegyzés küldése

 
Top