0

Aki Egerbe érkezik, megtapasztalhatja: itt élni, vagy akár csak eltölteni pár napot, igazán felemelő élmény, s ehhez persze hozzátartozik, hogy a környéket bebarangolni is igazi felüdülés.

Egy önkormányzati fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a város járható végig teljes hosszában kerékpárral, hanem a Bükkön át egészen Miskolctapolcáig tekerhetünk.

Az ország legnagyobb erdős hegyvidéke számos csodát rejt, különleges növények és nem mindennapi panoráma kápráztatja el a természet szerelmeseit. Szilvásváradon pedig ott a lipicai ménes, no meg a magával ragadó Szalajka-völgy és a Fátyol-vízesés, illetve az Istállós-kői ősember-barlang.

Igazi kuriózum az egerszalóki mésztufa-kúp, amelyet a köznyelv csak sódombként emleget, ehhez a látványhoz hasonló természeti képződmény mindössze két helyen található még a világon, Törökország ázsiai részén Pamukkaleban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban.

Ráadásul mindez a véletlen műve: eredetileg olajat kerestek a területen, ám a kútból 68 fokos hévíz tört fel. A falu déli részén riolittufába vágott barlanglakások vannak, hasonlót lehet találni Noszvajon is.

Míg előbbi múzeumként üzemel, utóbbi kortárs művésztelepnek ad otthont. A kőkultúra igen jelentős a környéken (immár a Hungarikumok közé sorolják!), nem beszélve a kaptárkövekről, azokról a kúp alakú kőtornyokról, amelyek oldalaiba - pontosan nem tudni, hogy kik és miért - fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak.

Noszvajon járva érdemes felkeresni a copf stílusú De la Motte kastélyt, s a bükki túránk végén feltétlenül kóstoljuk meg a település legendás szilvalekváros buktáját!

A címlapfotó illusztráció.

www.eger.hu

forrás: magyartajakon.hu

Megjegyzés küldése

 
Top