0

Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma 2020-ban a Dobó István Vármúzeum

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben, a tavalyi öt után az idén tíz új létesítményt nyitnak meg a nagyközönség számára – mondta Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek pénteken.

A tavaly elért, csaknem 315 ezres látogatószám minden idők legmagasabbja annak ellenére, hogy az intézmények nagyjából háromnegyedévet tarthattak csak nyitva – mondta.

Hozzátette: az eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy 5 új létesítményt nyitottak meg és vezettek be a piacra tavaly, miközben minden korábban átadott létesítményük látogatottsága is átlagosan 35 százalékkal nőtt.

2019-ben több mint 213 ezer, 2020-ban közel 141 ezer látogatót fogadtak létesítményeikben – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a különböző hosszúságú bezárások miatt sem igazán összehasonlíthatóak az adatok.

Tavaly a leglátogatottabb létesítmény az újonnan megnyílt tatai Esterházy-kastély volt mintegy 55 ezer látogatóval – emelte ki az ügyvezető igazgató.
A HVG 2021. december 30-án megjelent lapszámában készült összesítés alapján intézményünk a látogatottsági adatok alapján – az adatok forrása a Kulturális Statisztikai Adatgyűjtő Rendszer volt – az előkelő második helyen áll a hazai múzeumok rangsorában. Ez azt jelenti, hogy kizárólag a Magyar Nemzeti Múzeumban járt több látogató a 2020-as évben. A cikkben közölt 194 ezres látogatottsághoz képest 2021-ben tovább nőtt az Egri vár vendégforgalma: bár májusig zárva tartottunk, tavaly 21 ezer fővel több, összesen 215 ezer látogató kereste fel a nemzeti emlékhelyet.
A HVG szerint a 2019-es rekordév után a koronavírus hatásai jelentősen érezhetőek voltak a szektorban, hiszen 2020-ra harmadára, 11,5 millióról 4,4 millióra esett vissza hazánkban a múzeumlátogatások száma. A járványhelyzettel összefüggésben több olyan intézmény is felkerült a 2020-as rangsorba, mely „nem is annyira múzeumi mivoltuk, hanem a hely, az épület, illetve annak részben nyitott környezete is vonzó célponttá tesz”- olvasható a cikkben. A korlátozott látogathatóság miatt azonban elmondható, hogy az intézmények nagy többsége igyekezett mindent megtenni azért, hogy kiállításaik a virtuális térben, otthonról is elérhetőek legyenek. 
Ezt a törekvésünket mi sem példázza jobban, mint az, hogy az Egri Borkóstoló - A szőlőművelés öröksége online kiállításunk kiérdemelte az „Év virtuális kiállítása 2021” kitüntető címet!
Bízunk benne, hogy a 2022-es évben elkészülő új attrakcióink, tervezett kiállításaink és rendezvényeink idén még több érdeklődő várbarátot vonzanak majd a Dobó István Vármúzeumban. www.egrivar.hu
Szavai szerint a legnagyobb kihívást a Nemzeti Kastélyprogramban és Nemzeti Várprogramban a GINOP-támogatással felújított létesítmények piaci bevezetése és turisztikai üzemeltetésének elindítása és összehangolása jelentette. Tavaly öt saját kastély és két konzorciumi partnerségben fejlesztett létesítmény nyitotta meg a kapuit: a szögligeti Szádvár, a tatai Esterházy-kastély, a mosonmagyaróvári vár, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a sümegi Püspöki Palota, valamint a bajnai Sándor-Metternich-kastély.

Elmondta, hogy a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban 3 működő, regisztrált szálláshelyükkel pályáztak és nyertek 16 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Tavaly tavasszal és nyáron adták át a megújult, megszépült szállásokat, így Füzérradványon, Ozorán és Hollókőn összesen 16 szobával várják a vendégeket.

Az idén tíz megújult kastély, vár nyílik meg a nagyközönségnek, az első negyedévben Majkon a Kamalduli Remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint Somló Vára Dobán. A nyár végéig várhatóan megnyitják Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky-Kossuth-kúriát – sorolta.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetője kiemelte Kastélykártya-programjuk sikerét.

Elmondta: a különböző kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító program 2020-ban indult, 2021-ben a kártyák száma, amelyekkel a 11 NÖF-vagyonkezelt ingatlanon túl számos a programhoz csatlakozó más létesítmény is látogatható, megháromszorozódott, elérte a 6 ezret.

forrás: MTI, HVG.hu

Megjegyzés küldése

 
Top