0
Az háziorvosok, immunológus szakemberek, belgyógyászok szerint a tél utolsó harmada jelenti immunrendszerünknek a legnagyobb kihívást. Szervezetünket igénybe veszi a hideg, a napfény hiánya, a bezártság, és a zárt közösségekben fokozottan ki van téve különféle kórokozók támadásainak. 

A mi dolgunk annyi, hogy nem engedjük, hogy legyengüljön a szervezetünk és vitaminhiány alakuljon ki. Ilyenkor létfontosságú az immunrendszer erősítő vitaminok, elsősorban az A-, B-C-, E- és D-vitamin fokozott bevitele.

„A halál a bélben lakik”- Paracelsus, a híres középkori orvos mondta ezt. A még ismertebb ókori orvos, Hippokratész szerint „minden betegség a bélből ered”. Manapság a stressz, a rohanó életmód, a mozgásszegény életvitel és a kevés alvás nem igazán kedvez az egészségünknek.

A legtöbb ember túl sokat eszik és azt is rosszkor. Sokat hallottuk, hogy este 6 óra után már ne együnk, de ezt a nagyvárosi életmód mellett nagyon nehéz betartani, a legtöbben ilyenkor még dolgoznak, vagy éppen közlekednek. Azt is hallottuk már, azzá leszel, amit eszel. Nehéz kivitelezi, hogy legyen elegendő idő a rágásra, mert a táplálék előemésztése bizony már a szánkban kezdődik és fontos kulcsa a jó emésztésnek.

Jól ismert tény, hogy az emberben és emberen élő mikrobák fontos szerepet töltenek be egészségünkben, s hogy a bélflóra mikrobái hozzájárulnak a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességünkhöz. A bélflóra azonban csak akkor képes megfelelő hatékonysággal működni, ha legalább hatvan százalékban jótékony (probiotikus) baktériumokat tartalmaz. Ellenkező esetben hiányállapotok, valamint betegségek alakulnak ki.

Fotó: Illusztráció (Unsplash.com)

Kerüljön étrendünkbe sok savanyított tejtermék, ezek élőflórái nagyon kedvező hatással vannak bélrendszerünkre! Szedjünk probiotikus készítményeket és fogyasszunk prebiotikumokat tartalmazó ételeket! Prebiotikum forrásként szolgálnak a zöldségek, aszalt gyümölcsök, a gabonákban lévő, vízben oldható rostok, a bab, a borsó, a zabpehely.

Dédszüleink télen savanyú káposztát, nyáron kovászos uborkát ettek, amikor csak tehették. Talán nem véletlen, hogy ezeket az ötleteket kamatoztatja a legtöbb gourmet étterem, ahol nyaranta hideg kovászos uborka levest rendelhetünk, csillagászati áron, télen pedig nagyanyáink konyháinak vívmányait emelik be a köztudatba és teszik az asztalra. Nincs új a nap alatt – mondhatnánk.

Reneszánszát éli a savanyú káposztából készült ételek sokasága, amivel  a legjobbat tehetjük az  egészségünkért. A jó hír az, hogy nem kell már vagyonokat költeni ahhoz, hogy mi is a fine dinning éttermek kínálatát kóstoljuk és ezzel egészségesebbnek, vagy csak pusztán kiváltságosnak érezzük magunkat. A számos tv-s főző show, a szakácskönyvek színes palettája és az interneten elérhető e-book, belőlünk is konyhatündért varázsolhat, testünk pedig nagyon hálás lesz, ha változatos, rostban gazdag és színes étrenddel gyógyítjuk.

Magyarország finom, tudjuk az M1 népszerű gasztro műsorának szlogenjéből, és ez igaz. Tovább is lehet menni nem csak finom, de nagyon egészséges is.

A csipkebogyóból vagy a magyar csodaszerből, a homoktövisből készült lekvárok, szörpök, macerátumok, vagy éppen a (makói) fokhagyma cseppek, kapszulák, igazi védőpajzsként szolgálhatnak  bennünket. Gyógyteáink varázslatosak: például a kakukkfű, a levendula, a kamilla, vagy a hárs, a bodza, borsmenta (a teljesség igénye nélkül) szinte mindent meggyógyítanak. Semmi szükség más országok, vagy földrészek gyógynövényeire, mert itthon is minden adott a gyógyuláshoz, gyógyításhoz.

RIDIKÜL.HU
hirado.hu cikke

Megjegyzés küldése

 
Top