0

Egy kis túrázásra a következők miatt is érdemes lehet kimozdulni a családdal

A túrázásról sokan tudjuk, hogy remek mozgásforma: jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Azáltal, hogy segít kimozdulni a négy fal közül, nemcsak szervezetünkre – szívünkre, keringésünkre, vércukorszintünkre, ízületeinkre, agyműködésünkre, stb. – hat pozitívan, hanem abban is segít, hogy nyugodtabbnak és boldogabbnak érezhessük magunkat.

Emellett kreatívabbá is tesz: tanulmányok bizonyítják, hogy a természetben szerzett élmények hatására jobban mehet a kreatív gondolkodás. Egy fiatal felnőttekkel végzett kísérletből pedig az is kiderült, hogy három nap túrázás után az alanyok nemcsak kreatív gondolkodásban, hanem problémamegoldásban is jobban teljesítettek, mint a természetjárás előtt.

És végül, a túrázás még két fontos dolgot segíthet megerősíteni: az egyik a természethez fűződő pozitív kötődésünk, a másik pedig az emberi kapcsolataink.

Egy tanulmány szerint azok az anyák és lányaik, akik 20 percet sétáltak együtt egy arborétumban, nemcsak hogy jobban tudtak figyelni az ezt követő feladatokra, hanem egymással is jobban kommunikáltak, illetve erősebb kötődést és több pozitív érzelmet mutattak egymás felé, mint azok az anya-lánya párosok, akik egy bevásárlóközpontban sétáltak ugyanennyi ideig együtt. Más tanulmányok pedig azt sugallják, hogy a természetben töltött idő empatikusabbá, segítőkészebbé és nagylelkűbbé tehet minket, ami szintén jót tesz a kapcsolatainknak.

Ha nem akadna társaságod a természetjárásra, akkor annyit még hadd tegyünk hozzá gyorsan, hogy a tudósok szerint egyedül is jó túrázni, mert elűzi a stresszt, megnyugtat, és jobban tudunk utána másokra figyelni – ez pedig nekünk és társas kapcsolatainknak egyaránt jót tesz.

forrás: ridikul.hu 

Megjegyzés küldése

 
Top