0

Eger azért az egyik legkedveltebb belföldi úticél, mert nemcsak a város, de a környék is tele van ígéretes élmények lehetőségeivel. 

Miután felfedeztük a város kötelező látnivalóit, bevehetjük magunkat a Szépasszony-völgy pincéibe, vagy ejtőzhetünk valamelyik termálfürdőben. A közeli Szilvásvárad, és a Szalajka-völgy pedig méltán híres kirándulóhely, ahol kicsik és nagyok is élvezhetik a bükki táj szépségét.

EGER – BAROKK ÉS MODERN

Eger városát a török emlékek, a barokk épületek és múzeumok, az Egri Vár, a fürdők, és természetesen a borok teszik emlékezetessé. A sokszor ‘barokk észkerdoboznak’ titulált városban nem fogunk unatkozni: élénk kulturális élet, hangulatos belvárosi utcák, gazdag programlehetőségek sora vár. Szinte mindig valamilyen koncert, fesztivál vagy rendezvény fogad a Dobó-téren, a város központi főterén. Az Eszterházy Károly Egyetem épülete adja az első barokkos benyomást, igazi érdekessége viszont a tetején található Csillagvizsgáló, vagy ahogy mostanában nevezik: a Varázstorony. 

Az ország egyetlen Camera Obscurája (sötétkamrája) miatt fotósoknak kötelező, de aki csak a kilátás miatt mászik fel, az sem fog csalódni. Az épülettel szemben a Bazilika épülete magasodik, amely az esztergomihoz hasonlatos méretre, és stílusra is – nem mellesleg pedig ugyanaz a Hild József tervezte, mint (nem sokkal) nagyobb testvérét.  

Az orgona méretét tekintve viszont az Egri Bazilika az országos bajnok! A török hódoltság emlékét stabilan őrzi a Minaret, melyet 400 ökörrel sem sikerült lerombolnunk amikor eljött a változás ideje – ennek persze most már örülünk, és szívesen másszuk meg itt is a lépcsőket a kilátásért – már ha nem vagyunk klausztrofóbiások, ugyanis a lépcső extrém szűk! 

Ha további muszlim kulturális élményekre vágyunk, leugorhatunk a török fürdőbe is, és felfrissíthetjük magunkat egy hamammal. Jó hír azoknak, akik a szokványos múzeumlátogatástól kiszaladnak a világból: az Egri Road Beatles Múzeum színes, zenés, interaktív, és modern. Akár énekelthetsz, vagy gitározhatsz is kedvedre, és természetesen vásárolhatsz a Beatles ajándéktárgyakból.

JUMURDZSÁK, GERGŐ, VICUSKA ÉS A TÖBBIEK

Az egri várról legtöbbünknek a hajdani osztálykirándulások, és a kötelezően végigálmodott Egri csillagok emléke sejlik fel, és turisztikai látványosságként ma sem szól sokkal többről a helyszín. Várkonyi Zoltán filmjének képkockái is beugorhatnak 1968-ból, a mozit azonban nem itt forgatták, hanem Pilisborosjenőn. 

A Kazamata, a vár alatti titkos alagútrendszer néhány éve felújításra került, és a panoptikum is megvan még, ha a szereplők viaszból készült másaival szeretnénk találkozni. Aktuális programok és kiállítások megtekinthetők az Egri Vár honlapján.

BOR, MÁMOR, EGER

Az egri borvidék népszerűsége sajnos csökkent az utóbbi években, kevesebb volt a minőségi termelés, és sok löttyöt adtak el ‘Bikavér’ néven. Manapság azonban a régió újjáéledését figyelhetjük meg, azoknak a kiváló borászoknak köszönhetően, akik méltán népszerű nedűikkel öregbítik a vidék hírnevét. Természeseten a jó bornak is kell a cégér: az Egri Borműhely 10 pince összefogásával idén (2020) nyáron elindította az Egri Bor Busz intézményét, amellyel könnyen végigjárhatjuk az arra leginkább érdemes helyszíneket. 

A belvárosban, a Szépasszony-völgyben, és a környéki neves birtokokon áll meg a körjárat, amely november végéig minden szombaton, másfél óránként szállítja az érdeklődőket kóstolásra. A borbuszra a jegyár 2000,-Ft, amely teljes egészében levásárolható a Borműhely bármely tagjánál. 

A híres Egri Bikavér mellett egy másik házasítás, az Egri Csillag is megérdemel egy kóstolást, amely a vörös bikavér fehér párja. A terület különleges adottsága, hogy a lankák mikroklímája egyránt kedvez a vörös és fehér szőlőfajtáknak is, ettől lesz az egri igazán változatos termésű borvidék.

SZÁLLÁS ÉS GASZTRONÓMIA

Ha a várost szeretnénk a nyakunkba venni, és kevés időt töltünk a szálláshelyen, érdemes olyat választani, amely közel van a nevezetességekhez, így kényelmes kiindulópont lesz sétáinkhoz.  Ha tartózkodásunkat kiegészítenénk némi wellness programmal, Egerben erre is szuper lehetőségeket találunk. 

A Hunguest Hotel Flóra*** az egyik legrégebbi szálloda a városban, termálvizéről és gyógyászati kezeléseiről ismert (a cikk írásakor felújítás miatt zárva tart), azonban több 4* kategóriájú hotel kínálatából is választhatunk, melyek kiváló wellness részleggel rendelkeznek. 

Figyeljünk arra, hogy a népszerű időszakokban, például egy ünnepi hosszú hétvégén telítettebbek ezek a szállások, ha tehát jó helyet szeretnénk érdemes előre foglalnunk. A gyorsan változó körülményekre reagálva sok szálláshely már rugalmas lemondási feltételeket kínál, vagyis ha közbejön valami, az utolsó napokig is ingyenesen lemondhatjuk foglalásunkat.

Az összeállítás eredeti helye, forrása: 

Megjegyzés küldése

 
Top