0

A volt József fürdő területén épült fel a Bitskey Aladár Uszoda, aminek szomszédságában 2003-ban Dr. Agyagási Dezső Gyógypark néven közterületet, közösségi teret hozott létre Eger városa.

A József fürdőt a második világháború után bontották le. 1939 ősze és 1944 tavasza között menekült lengyel katonákat szállásoltak el a fürdő épületében.

A névadó, Szent József szobrát az Egri mosónő című szobor mögötti falrészen, egy szoborfülkében helyezték el. A park a Szent József nevű forrás vizére települt azon a területen, ahol a múlt század kezdetéig az egri asszonyok mostak. Ezért áll ott az Egri mosónő című szobor is egy medencében.

A parkot széles körű társadalmi összefogás eredményeként tudták kialakítani. A képek között látható a tábla, hogy ki, mindenki vett részt a park kialakításában mint adományozó, illetve alkotó.

Sajnos Szent József szobráról nem sikerült semmilyen információt kideríteni. Láthatóan fel van újítva az alkotás és a szoborfülke is, de máris rongált állapotúnak kell venni a szobrot, ahogy az a közeli képeken látszik is.

fotó: Szinok Gábot

Forrás: kozterkep.hu

Megjegyzés küldése

 
Top